Неметафізичний щоденник. Нотатки [травень-2012]

 
06.V.12
 «Нудьга – ось відмінна риса риса занепаду античного світу» – зазначає сучасний український філософ Лариса Гармаш і цитує слова свого німецького колеги Еріка Фегеліна: «Коли боги вигнані зі Всесвіту, світ, покинутий ними, занурюється у тугу» (Хамітов Н., Гармаш Л., Крилова С. Історія філософії. Проблема людини та її меж. – К, 2006. – С.59). Досить спокусливою видається перспектива перенести слова згаданих філософів на тло сучасності. Чи це, часом, не рятівна спокуса?..
На перший погляд може здатися, що нинішні часи пересичені гедонізмом і життєрадісністю. Однією із визначальних рис постіндустріальної цивілізації є домінування ринку послуг.  Здається, вся економічна система спрямована на обдарування людини низкою послуг, котрі є несумісними із нудьгою. Крім того, варто згадати здобутки науково-технічного прогресу, котрий не лише значною мірою звільнив людину від тяжкої і рутинної фізичної праці, але й відкрив перед нею нові горизонти отримання насолоди. Отже, яка нудьга може існувати в епоху автоматизованого виробництва, високошвидкісного транспорту, супермаркетів, секс-шопів, віртуального простору, 3D-зображень і т.п. «благ»?..
Однак коли ми поглянемо на занепадаючу Античність, то побачимо подібну ситуацію (з урахуванням тієї різниці, що – зрозуміла річ – в епоху Античності була кращою екологічна ситуація). І через Античність, і через Сучасність гасло «Хліба і видовищ!» проходить навіть не червоною ниткою, а метастазами ракової пухлини. І тоді, і зараз бутафорія насолоди лиш прикриває собою тотальну нудьгу десакралізованої «реальності».
Можна зробити припущення, що нинішня нудьга є достатньо прозорою – навіть зруйнувавши бутафорію насолоди, ми не побачимо виразних контурів цієї нудьги. Однак руйнувати бутафорію необхідно. «Пластмассовый мир победил, / Макет оказался сильней» – співає в пісні «Моя оборана» Єґор Лєтов. Деконструювати «пластмассовый мир», «макет» бутафорії і симулякрів потрібно. Така деконструкція – це реванш і боротьба з нудьгою. Така деконструкція є необхідною навіть за умови, якщо вона оголюватиме прозорість нудьги. Зруйнувати бутофорію насолоди – це стати перед вакуумом нудьги і відчути тугу. 
Вищий сенс народжується із усвідомлення «суєти суєт». Вигнання «богів» породжує два явища – тугу та нудьгу. Нудьга – річ деструктивна, туга – велична. Нудьга може розчавити людину своєю сірістю чи – в гіршому разі – прозорістю. Туга ж  має властивість манити вперед і вгору. Тому варто вчитися бути нечутливим до нудьги і віддавати себе тузі. Вакуум нудьги пронизаний випромінюванням туги.  Невідкривши для себе вакуум, неможливо отримати даруюче сенс випромінювання. Головне – руйнувати бутафорію.
 
 
10.V.12
Черговий раз переконуюсь: Постмодерн – це ультрамодерн, що пожирає сам себе. Постмодерн – це деструкція, що деконструює власну деструктивність, однак разом із тим нищить те, що ще не донищила ця деструктивність.
 
 
11.V.12 
Демонократія: семантика. Не знаю, хто першим вжив поняття «демонократія». Зустрічав це поняття у Донцова, однак не факт, що його творцем є саме цей «чорнявий студент із Таврії». Здається, звичайнісінька гра слів: вставити в слово «демократія» буквосполучення «но», і ми отримуємо термін, що чудово відображує духовні виміри панування демоліберальної ідеології. Однак семантика слова «демонократія» глибша. Слово «монократія» ми можемо розуміти як «влада одного (єдиного)» (тобто «монократія» – синонім слова «монархія»). Відповідно, «де-монократія» – це заперечення влади єдиного, заперечення «монархії». Звідси можна виводити апологію монархії на її «профанному» рівні. Проте слід «копнути глибше». Демонократія – це, передусім, заперечення влади не просто єдиного, а Єдиного. Демонократія – це заперечення влади Бога. Демонократія – це порушення структури сущого, що характеризується втратою Бога як центру системи координат. Не дивно, що демонократія – це влада демонів… Ось така гра слів – гра слів, що веде до Істини.
 
 
 
12.V.12
Ненавиджу Сартра. Він виродок, дегенерат. І не лише тому, що лівак і атеїст. Камю теж не можна назвати націоналістом, традиціоналістом і фанатичним католиком… Однак Камю викликає певну повагу – надзвичайно трагічна постать. А Сартр просто огидний виродок. Де Бовуар, з якою він час від часу зношався, – не набагато краща. Певною мірою, Сартр навіть відповідальний за те, що Бовуар була такою… Бовуар його любила. Не будучи такою деструктивною як Сартр, вона могла хоч трішки виправитись, та натомість стала його епігоном і ще більше деградувала.
Найбільше ненавиджу Сартра за його переконання про первинність екзистенції щодо есенції. Покликана бути матір’ю жінка робить аборт – нічого страшного, існування визначає сутність. Один содоміт трахає іншого в анус – нічого страшного, існування визначає сутність. Людина деградує, стає закінченим виродком – нічого страшного, існування визначає сутність… Сімона де Бовуар, до речі, теж абсолютно підтримувала цю тезу і спираючись на неї переконувала, що немає ніякої наперед визначеної жіночої сутності, «жіночої душі» (так само, як нема «негритянської» чи «жидівської душі»). Тобто «жінка» – це лише соціальний, культурний конструкт і нічого більшого. Таким чином, жінка повинна емансипуватися і намагатися стати чоловіком з вагіною. Звідси, власне, і ростуть ноги в поняття «гендер».
Отже, деградуй, скільки хочеш – екзистенція визначає есенцію. Немає наперед заданої сутності, відхід від якої означає несправжнє існування. Ненавиджу Сартра. Уявляю вогонь із його книг… Цікаво, чи отримував Гайдеґґер задоволення, коли бачив, що палять книги Канта або Кафки?..
 

10 коментарів

Вадим Міський
Цікаво, як воно — варитися у власному сокові ненависті до посмодерну, Сартра, емансипації, чужого способу життя?
Як воно — постійно боятися нудьги яка тебе захопить, якщо полюбиш постмодерн?
Напевне, тяжко. Зате якої гордості придає, нє? Це ж боротьба проти цілого світу — як не крути! І боязнь цілого світу також. Боязнь, що світ прийде і змінить тебе.

Не хочеш читати Сартра — не читай. Не хочеш мати емансиповану жінку — шукай яку хочеш.
Не подобаються «содоміти» — не займайся з ними сексом!
Є власне бачення — впроваджуй його в своєму житті, а не в чужому.
Досить плакатися в жилетку традиціоналізму.

Існування «від противного», Ігоре, найгірше з існувань.

(вищесказане стосувалось Вашого літературного героя, а не Вас особисто — в разі якщо Ви писали від його імені, а не від свого).
Олег Тудан
Ну почему, ненависть — прекрасное чувство. Ненависть по крайней мере заставляет что-то делать.

Только здесь мы наблюдаем не ненависть, а сомнительную попытку постоять около Сартра хоть пару минут через публичное признание своей неприязни к нему, попытку поспекулировать на теме гомосесуализма, невзначай выразив свое негативное к нему отношение (характерно, кстати, для латентных и скрывающих свою ориентацию геев), попытку через оглашение своей ненависти показатся хотя бы себе самому живым человеком.

А люди, кстати, не деградируют и не становятся уродами — они всегда такими были.
Ігор Загребельний
Який ще літературний герой? Я писав від себе. Існування «від противного» може бути формою істинного існування — це така собі «апофатика Істини»… Однак моя позиція ПРОТИ виходить із позицій ЗА та В ІМ'Я я християнин, і це привід бути нетолерантним… Сартра читаю, хоч і через силу — так само читаю Дельоза, Ліотара, Дерріду та інших «меонтофагів». Нареченну має дещо емансиповану (такі часи...), але стараюся це виправити. Щодо того, що не подобаються содоміти, то від того, що їх сексуально ігнорувати (аж писати бридко...), вони не зникнуть і крім того не припинять свою пропаганду, не припинять навязувати свою гомодиктатуру. Чи варто «плакатися в жилетку традиціоналізму»? Плакатися взагалі якось не по фен-шую… Але «плакання» інколи може посприяти мобілізації сил. Ненависть, в т.ч. ненависть до зла, до гріха дійсно змушує діяти. Поруч із Сартром стояти не хотів би… Гомофоби як латентні геї — банальний прийом гомодиктатури (таке інколи дійсно може бути, однак не тотально, бо відраза до содомії це цілком нормальне біологічне явище). А щодо деградації, то тема дуже довга
Ігор Загребельний
А загалом — собака гавка, караван іде
Олег Тудан
Гомодиктатура существует только в вашей и подобных христианских головах.
Ігор Загребельний
А я думав, це об'єктивний стан речей. Виявляється, я знову впав у соліпсизм… Дякую, що просвітили
Вадим Міський
«Постмодерн – це деструкція, що деконструює власну деструктивність, однак разом із тим нищить те, що ще не донищила ця деструктивність.»

«Деструкція», «деконструювати», «нищити». У вас ці три слова — синоніми.
Це невірно, тому що постмодерн, деконструюючи бінарні опозиції, нічого не нищить. «Деконструкція» — це перш за все «аналіз» (тобто розділення складного об'єкта на частини для кращого розуміння).

Роздивляючись окремі частини «сакрального» — видно, що вони є абсолютно беззмістовні. В результаті цього втрачається загальний зміст т. зв. «сакрального». Суть постмодерну — не знищити сакральне. Суть — роздивитись його з усіх сторін. Пізнати. І це проблема сакрального (імхо), що воно виявляється частіше за все — беззмістовним, коли на хвильку перестати його боготворити і просто подивитися на нього. Хоча, можливі й інші варіанти, як на мене.

Деконстукція — це дослідження, перевірка фактів, а не сприйняття «на віру».
Наприклад:
Чому ви не голосуєте за Януковича, скажімо? РПЦ ж рекомендує! (Чи може ви голосуєте?) Ідилія б вийшла: церка та держава — разом. Проте, цілком ясно, що РПЦ — не авторитет для українця. Але, якби Януковичу вдалося б домовитися з київським партіархатом — ви змушені були б голосувати — нікуди не відвертишся. Бо український патріарх — то вже є авторитет. І це є нормальне бажання патерналіста — бути залежним від думки авторетита, президента, отця сімейства, патріарха, «народу», «предків», звичаїв, традицій… можна продовжити (але не хочу чіпати Ваше сакральне). Як тільки звільняєшся від нав'язаної думки — приходить постмодерн.

От Вам «абсурд» деконструкції. Всі ми — як діти постмодерну — користуємось його методом деконструкції в житті. Це логічний етап розвитку свідомості індивіддума, з тієї пори як він став відокремлюватись від «людства».

А соліпсизм подекуди краще за «православіє головного мозку».
Ігор Загребельний
Почну з кінця. Я не «православний» (в конфесійному сенсі), а католик. До чого тут Ваші посилання на РПЦ чи православіє головного мозку — я не знаю.
Тепер до початку. Поняття деконструкції та деструкції я не вживаю як синонімічні, і про це можна судити із цитованих Вами рядків. Ці поняття мають певну відмінність, хоч на практиці деконструкція дійсно досить часто зводиться до деструкції. Деконструкція бінарних опозиції досить часто є звичайнісінькою деструкцією традиційного порядку речей. Можливо, певний плюс постмодернізму і Постмодерну загалом в тому, що він роз'їсть деякі штучні конструкції і оголить органіку сущого. Можна помріяти… Та насправді — на даний момент Постмодерн нищить те, що не встиг знищити Модерн і натомість легітимізує певні збочені форми.
Як на мене, умовах постмодернізму може мати шанс відновлення філософії саме як філософії — як любові до мудрості. Не обов'язково ця мудрість може бути плодом рефлексії, що породжується скепсису. Вона може бути радістю Об'явлення, що стоїть понад убогим і самозакоханим розумом скептиків.
Ігор Загребельний
P.S. Я не відкидаю методологію декострукції загалом. Її можна використовувати як і інші ідеї постмодерністів. При цьому, звісно, важливо уникати постмодерного нігілізму. Можна, приміром, здійснювати декострукцію секуляризму, як це роблять окремі представники радикальної ортодоксії на Заході. А чому б не здійснити деконструкцію деконструкції та самих деконструкторів — так само, як Лакан чи Дельоз здійснили психоаналіз Фройда… Що: Ліотар заборонив піддавати деконструкції Голокост і саму деконструкцію, бо деконструкція — це, нібито, справедливість? Так можна деконструювати Ліотара! Можна показати, як він суперечить сам собі (адже завдання деконструкції — за допомогою самого тексту показати, як цей текст руйнує ідеологію/філософію, що його породила), як він переслідує певні ідеологічні цілі і т.д. А чому б не деконструювати демократію, права людини, толерантність?.. Постмодернізм на даний момент є зброєю у руках лібералів, чому б у них її не вирвати?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте